Tijd en aandacht voor uw gezondheid. Terug naar Medsen

Last van zomerse jeuk? Dit kun je doen

Last van zomerse jeuk? Dit kun je doen

Eén van de voordelen van de zomer is dat de natuur helemaal opleeft. Veel planten en dieren komen tevoorschijn en maken de omgeving wat gezelliger. Toch zijn er ook planten en dieren waar je voor op moet passen. Daar kun je beter goed voorbereid op zijn.

Dit helpt tegen huidproblemen door insectenbeten

Bijen, wespen etc.

Bijen hebben een ontzettende nuttige functie in de natuur, maar kunnen helaas ook vervelend steken. Net als hommels, en vooral wespen en hoornaars. De laatste twee zijn ook een stuk agressiever en steken vaker. Als je gestoken wordt, doet dat pijn. Belangrijk is om eerst de angel zachtjes te verwijderen als die er nog zit. Gelukkig zijn er middelen om de pijn te verzachten. Een koude natte doek helpt al, en anders zijn er crèmes en zalfjes verkrijgbaar. Bij een allergische reactie raden we aan het alarmnummer te bellen en een medicijn bij de huisarts aan te vragen. 

Eikenprocessierups

In de zomer komt de eikenprocessierups ook weer tevoorschijn. Deze rups zit op eikenbomen en laat brandharen los die rondom de eikenboom heen waaien. Deze brandharen zorgen voor jeuk en soms ook pijn. Besmette bomen zijn vaak aangegeven met een lint. We raden aan om met een boog om deze bomen heen te gaan.
Als er wel brandharen van de rups op je lichaam belanden, kun je een aantal klachten krijgen. Denk aan jeuk, een rode huid en bultjes. Brandharen in de ogen zorgen voor roodheid en irritatie. Brandharen in de longen zorgen voor een loopneus, kriebel in de keel en benauwdheid. Belangrijk is om niet te krabben en te proberen eventuele brandharen met plakband te verwijderen. 
Je apotheek heeft tabletten, crèmes en zalfjes om de jeuk op de huid te verminderen. Neem bij een ernstige reactie contact op met je huisarts.

Muggen

Dit jaar zijn de muggen in overvloed aanwezig. Gelukkig is de Nederlandse mug niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel voor vervelende jeuk zorgen. Om muggensteken te voorkomen gebruik je producten met DEET. Je kan ook overwegen om onder een al dan niet met DEET geïmpregneerde klamboe te slapen voor een goede nachtrust. Na een muggensteek verzacht en verzorgt After Bite de huid. Wij helpen je graag verder met advies om muggenbeten te voorkomen of deze te verzachten.

Jeuk door brandnetels of een berenklauw? Dit kun je doen

Brandnetels

Brandnetels zorgen in de zomer vaak voor klachten. Wanneer je een brandnetel aanraakt zorgen de druppels aan de steel voor rode bultjes en jeuk. Ook hierbij geldt dat crèmes en zalfjes voor verlichting zorgen.

Berenklauw

Een mooie bloem, maar raak deze niet aan. Behalve jeuk krijg je van de berenklauw ook brandwonden. Afhankelijk van hoe lang je de plant aanraakt, kunnen de brandwonden erger worden. Ook hangt de ernst van de brandwonden af van het zonlicht. Hoe meer je in de zon bent na het aanraken van de plant, hoe heftiger de brandwonden worden. De klachten kunnen ook pas na 24 uur ontstaan. Spoel na contact de huid met koud water en bedek deze tegen zonlicht (UV-straling) tot wel een week na aanraking. Verschijnt er huidletsel? Raadpleeg dan je huisarts.